14 huhti 2021 · 18 minuuttia

TOP 100 – kaikkien aikojen urheiluelokuvat!

parhaat-urheiluelokuvat

Vuosikymmenten ajan urheilu on ollut yksi elokuvien suosituimmista aihepiireistä. Monet urheiluleffat ovat jääneet elämään omaa elämäänsä, onnistuen viihdyttämään sekä koskettamaan sukupolvia toisensa jälkeen.

Urheiluleffoissa koetaan usein uskomattomia tarinoita pohjalta huipulle, joita ei uskoisi todeksi – ellei tietäisi niiden olevan totta. Tästä listasta löydät TOP 100 kaikkien aikojen parhaat urheiluelokuvat!

Mikäli innostut urheiluviihteestä, voit myös katsoa parhaat vedonlyöntisivut 2023 täältä ->

100. Matti

Lista lähteköön liikkeelle suomalaisten urheiluleffojen ykköslegendasta! Mäkihyppääjä Matti Nykäsen urasta ja elämästä kertova Matti-elokuva julkaistiin vuonna 2006 ja julkaisunsa jälkeen teos rikkoi lukuisia ennätyksiä – aivan kuin Matti Nykänenkin uransa aikana.

Matti-elokuva on sekoitus mattimaista huumoria, suurta urheilujuhlaa ja traagisia tapahtumia mäkikotkan elämän eri vaiheista. Tämä elokuva on jokaisen itseään kunnioittavan suomalaisen nähtävä ainakin kerran.

Julkaistu: 2006

IMDB-arvostelu: 5,9

99. Everest

Everest on traaginen kuvaus kilpailusta maailman korkeimman vuoren Mount Everestin valloittamisessa. Tositapahtumiin 90-luvulle perustuvassa elokuvassa matkalle kohti lumihuippuja lähtee sekalainen joukko eri kansallisuuksia, mutta vain muutamasta ryhmästä palaa takaisin.

Everest saa harkitsemaan kahdesta, onko Mount Everestin valloittaminen sittenkään välttämätön bucket list -lisäys.

Julkaistu: 2015

IMDB-arvostelu: 7,1

98. Fighting With My Family

Koomikko Stephen Merchantin ohjaama Fighting With My Family on tarina englantilaisesta painijaperheestä. Sisarukset Paige sekä Zak tavoittelevat molemmat WWE-uraa, mutta elämä heittää eteen jos jonkinlaisia esteitä.

Tämä elokuva ei ole juoneltaan välttämättä se kaikista kekseliäin urheiluleffa, mutta nimekkäiden näyttelijöiden kaarti auttaa pitämään tiukasti kiinni elokuvan kulussa.

Julkaistu: 2019

IMDB-arvostelu: 7,1

97. Wimbledon

Mitä tulee, kun yhdistetään vuosisadan rakkaustarina ja tennis? Wimbledon-elokuva!

Tämä on urheiluntäyteinen romanttinen leffa huonosti menestyvästä tennispelaaja Paulista, joka äkillisesti menestyy Wimbledon-turnauksessa. Kirsten puolestaan on naispelaaja, joka saa Paulin pään kääntymään.

Luvassa on siis tennistä ja rakkautta. Mikä voisi mennä pieleen?

Julkaistu: 2004

IMDB-arvostelu: 6,3

96. Undefeated

Dokumenttielokuva Undefeated on ympäri maailman mainetta niittänyt dokumenttielokuva. Vapaaehtoisvalmentaja Bill Courtney yrittää tehdä muutosta Manassasin High Schoolissa häviämisen ja epäonnistumisen kulttuurissa. Mikäli et hurraa Courtneylle ja joukkueen pelaajille tämän dokumentin lopussa, on syytä katsoa peiliin!

Elokuva oli ehdolla parhaan dokumentti-Oscarin saajaksi ja julkaisunsa jälkeen leffa on palkittu moneen otteeseen eri tahojen toimesta.

Julkaistu: 2011

IMDB-arvostelu: 7,7

96. Invicible

Invicible on tositarinaan perustuva amerikkalaisleffa, jossa 30-vuotias katujen kasvatti Vince yrittää ansaita paikkansa Philadelphia Eaglesin riveistä. Invicible on yksi niistä leffoista, joka olisi saattanut löyhän juonensa puolesta päätyä ”inspiroivat urheiluleffat” -alekoriin, mutta vaikuttavat näyttelijäsuoritukset pelastavan muuten keskinkertaisen toteutuksen.

Yksi niistä leffoista, jonka voit katsoa toisella silmällä pysyen kuitenkin perillä juonesta!

Julkaistu: 2006

IMDB-arvostelu: 7,1

95. The Goon

Hämmästyttävän suuri osa urheiluleffoista on draamoja, joissa ei verta, hikeä tai kyyneliä säästellä. Mukaan mahtuu kuitenkin myös hauskoja komedioita, ja The Goon on yksi hauskimmista. Tässä leffassa lätkäfanille tarjoutuu mahdollisuus pelata itse, mutta kaveri pysyy hädin tuskin pystyssä luistimilla.

Luvassa on jos jonkinlaisia kommelluksia, tappelua, ystävyyttä ja luistimia. Mainittakoon vielä kerran tappelut, niitä nimittäin on totta tosiaan tulossa.

Julkaistu: 2011

IMDB-arvostelu: –

94. The Blind Side

The Blind Side on supersuositun romaanin pohjalta tehty jenkkileffa, jonka pääosassa nähdään Sandra Bullock. Elokuvassa hyvin toimeentuleva amerikkalaisperhe ottaa kadulta hoteisiinsa lukiolaispojan, jonka elämältä puuttuu pohja.

Poika ei menesty koulussa mutta kuten arvata saattaa, löytyy pojan oma juttu amerikkalaisesta jalkapallosta. Tämä leffa ei ole välttämättä ole varsinaisesti urheilutarinoiden ykkönen, mutta rakkautta, hunajaa ja ryysyistä rikkauksiin -kohtaloita ei tästä tarinasta puutu. Soveltuu hienosti katseltavaksi herkässä mielentilassa!

Julkaistu: 2009

IMDB-arvostelu: 7,6

93. The Hurricane

The Hurricane on tositarinaan perustuva elokuva nyrkkeilijä Reuben Carterista, joka päätyy murhasta syytettynä vankilaan. Tämä tarina on riipivä elämäkerta matkasta, jonka varrelle osuvat kaikki mahdolliset esteet ja hidasteet.

Pääosassa nähtävä Denzel Washing esiintyy ani harvoin huonoissa tai keskinkertaisissa leffoissa, eikä näyttelijä tuota tälläkään kertaa pettymystä. The Hurricane on upea kokonaisuus, joka jokaisen nyrkkeilytietäjän on katsottava vähintään kerran.

Julkaistu: 1999

IMDB-arvostelu: 7,6

92. Escape to Victory

Escape to Victory edustaa tällä listalla vanhempaa tuotantoa. Sota-aikaan sijoittuva elokuva ei ollut Oscar-päättäjien mieleen, mutta tästä huolimatta elokuva on jäänyt elämään vuosikymmeniksi julkaisunsa jälkeen. Sotavankien joukkueessa nähdään Michael Cane, Pele sekä Sylvester Stallone, jotka pelaavat saksalaisia vangitsijoitaan vastaan.

Melko erikoinen juoni ja toteutuskin on taattua 80-lukua, mutta silti varsin vaikuttava urheiluleffa!

Julkaistu: 1981

IMDB-arvostelu: 6,7

91. Diego Maradona

Jalkapallolegenda Diego Maradonasta on tehty vuosien varrella lukemattomia dokumenttielokuvia, mutta Asif Kapadian vuonna 2019 toteuttama dokumentti pesee muut mennen tullen.

Elokuva keskittyy tämän argentiinalaistähden aikaan Italian Napolissa. Elokuvassa nähdään Maradonan elämää niin kentältä kuin kentän ulkopuolelta, minkä ansiosta katsojalle jää tähdestä hyvin kokonaisvaltainen kuva.

Julkaistu: 2019

IMDB-arvostelu: 7,7

90. Touching the Void

Useimmat vuorikiipeilyä käsittelevät dokumentit koskevat nousua huipulle, mutta tässä leffassa keskitytään nousemisen sijasta petolliseen laskeutumiseen sekä sitä seuraavaan katastrofiin. Tämä hädin tuskin uskottava elokuva on tarina selviytymisestä ylivoimaisia kertoimia vastaan.

Touching the Void perustuu tositapahtumiin ja tarina perustuu kiipeilijöiden omiin kertomuksiin. Kerrassaan hurja tarina!

Julkaistu: 2003

IMDB-arvostelu: 8,0

89. The Hustler

The Hustler edustaa tämän listauksen vanhimpia elokuvia. Elokuvakankaiden klassikkotähti Paul Newman tarjoaa tässä elokuvassa yhden uransa parhaista suorituksista pool-pelaaja Eddie Felsonina. Mustavalkoinen elokuva iskee iästään huolimatta tähän päivään erinomaisesti, ja leffa sai myös todella myöhäisen jatko-osan vuonna 1986.

Pool on elokuvissa hyvin harvinainen aihealue, joten The Hustler on alan harrastajien ehdoton ykkösleffa.

Julkaistu: 1961

IMDB-arvostelu: 8,0

88. FC Venus

Lasketaanko suomalainen FC Venus urheiluleffaksi vai ei, siitä voi olla montaa mieltä. Varmaa kuitenkin on, että nappikset, säärisuojat ja hikiset futissukat ovat tässä leffassa läsnä joka käänteessä!

Ilmestyessään vuonna 2005 FC Venus oli Suomessa yksi vuoden katsotuimmista elokuvista, joka nappasi myös lukuisia palkintoja. Elokuvan pääosissa nähdään Suomen kirkkaimpia tähtiä, kuten Minna Haapkylä, Petteri Summanen sekä Laura Malmivaara. Rakkautta, futista ja hauskaa huumoria, niistä on FC Venus tehty.

Julkaistu: 2005

IMDB-arvostelu: 5,5

87. Cool Runnings

Rohkeasti voisi väittää, ettei kukaan voi olla tykkäämättä tästä viihdyttävästä tarinasta Jamaikan Bobsley-joukkueen olympiadebyytistä. Valmentajan rooliin valittu John Candy suoriutuu tehtävästään erinomaisesti, ja joukkueen melko kuoppainen matka tuodaan esille hyvällä huumorilla ja suurten tunteiden saattelemana.

Elokuvalla on ikää jo lähes 30-vuotta, mutta se toimii edelleen kuin häkä!

Julkaistu: 1993

IMDB-arvostelu: 7,0

86. Meru

Jimmy Chin on siinä mielessä hyvin poikkeuksellinen elokuvantekijä, että hän osallistuu itse omiin dokumentteihinsa. Tässä kiipeilydokumentissa Chin ja kaksi muuta kiipelijää yrittävät valloittaa pelätyn Meru-vuoren huipun, kantaen mukanaan niin fyysistä kuin henkistä painolastia.

Meru on erinomainen kuvaus siitä, kuinka kuluttava matka maailman korkeimpiin kuuluvalle vuorelle kapuamien todellisuudessa on. Tarina on myös hyvin tuore, mikä takaa nykyaikaisen teknologian ansiosta mahtavien maisemien aukenevan etenkin ison television ruudulla upeina.

Julkaistu: 2015

IMDB-arvostelu: 7,7

85. Whip It

Whip It on hauskaa kevyttä hömppää, joka sopii katsottavaksi tilanteeseen kuin tilanteeseen! Ujo teini-ikäinen tyttö löytää vapauden ja keinon toteuttaa omia unelmiaan, liittyessään rullaluistelujoukkueeseen. Mitään kovin erikoisia käänteitä ei ole luvassa, mutta Elliot Page tekee pääroolissa erinomaista työtä!

Julkaistu: 2009

IMDB-arvostelu: 6,9

84. Kingpin

Urheiluleffat ovat usein traagisia tarinoita, mutta sekaan mahtuu myös villejä poikkeuksia. Kingpin-elokuva on kertomus proteesikädellä keilaavasta keilaajasta – kunhan elokuvan alussa ensin mies menettää keilakätensä vihollisen tunkiessa sen pallokoneeseen.

Kingpin on sekavaa meininkiä ja hyvää kasarimusiikkia alusta loppuun.

Julkaistu: 1996

IMDB-arvostelu: 6,9

83. Draft Day

Tässä Kevin Costnerin tähdittämässä elokuvassa seurataan Cleveland Brownsin pääjohtaja Sonny Weaver Juniorin kamppailua tasapainoilua uran, perheen ja hankalan pomon keskellä. Juoni saattaa alkuun vaikuttaa tylsän amerikkalaiselta, mutta lopulta taustalta paljastuu odotettua parempi elokuva!

Julkaistu: 2014

IMDB-arvostelu: 6,8

82. Pumping Iron

Haluatko nähdä Arnold Schwarzeneggerin tanssimassa balettia? Siinä tapauksessa Pumping Iron on oiva valinta!

Tämä 70-luvun dokumenttielokuva seuraa kilpailijoiden valmistautumista Mr Olympia -kilpailuun, missä järkälemäiset painonnostajat yrittävät ryöstää kruunun Schwarzeneggerin päästä. Aitoa 70-luvun salitunnelmaa!

Julkaistu: 1977

IMDB-arvostelu: 7,4

81. Tyson

Mike Tyson on yksi maailman tunnetuimmista nyrkkeilijöistä, joka loisti otsikoissa uransa alusta loppuun asti. Tyson-dokumenttielokuva on mielenkiintoinen matka amerikkalaisnyrkkeilijän uran kohokohtiin sekä tähden henkilökohtaiseen elämään.

Kertojana tarinassa toimii Mike Tyson itse, joten kannattaa huomioida tarinan olevan kerrottu melko subjektiivisesta näkökulmasta. Erinomaisen mielenkiintoinen dokumentti joka tapauksessa!

Julkaistu: 2008

IMDB-arvostelu: –

80. McFarland USA

Taas yksi Costnerin tähdittämä amerikkalainen urheiluleffa – ja varsin erinomainen sellainen. Innostava valmentaja, vaikeista lähtökohdista tulevat lapset – tämän elokuvan juoni on kaikille tuttu.

Kliseisestä ideastaan huolimatta McFarland on erinomainen kuvaus urheilullisesta valmentajasta sekä nuoresta pelaajaporukasta! Tämä leffa sopii hienosti myös koko perheen katsottavaksi.

Julkaistu: 2015

IMDB-arvostelu: 7,4

79. Red Army

Monet meistä ovat kuulleet ”ihmeestä jäällä” vuoden 1980 olympialaisissa, ja nyt asiaan kuullaan Neuvostoliiton kanta tapahtumienkulusta. Tämä mielenkiintoinen dokumentti kertoo tarinan Neuvostoliiton parhaista jääkiekonpelaajista hauskassa ja innostavassa muodossa.

Julkaistu: 2014

IMDB-arvostelu: 7,6

78. Icarus

Icarus-elokuvassa lahjakas amatööripyöräilijä päättää yrittää parantaa tuloksiaan käyttämällä dopingia. Lopulta tilanne eskaloituu, ja dokumentissa paljastuu Venäjän jättimäinen doping-ohjelma Shotsin Olympialaisissa sekä muissa kansainvälisissä urheilutapahtumissa.

Tämä elokuva on pakko nähdä, mikäli olet kiinnostunut doping-tilanteesta ammattiurheilussa.

Julkaistu: 2017

IMDB-arvostelu: 7,9

77. The Karate Kid

The Karate Kid on yksi niistä elokuvista, jonka voi lisätä mille tahansa listalle ikonisen maineensa vuoksi. Tässä tapauksessa puhumme totta kai aidosta oikeasta originaalista, eikä lukuisista myöhemmistä versioista tai masteroinneista.

Tarina on varmasti kaikille tuttu, mutta mikäli The Karate Kid on jäänyt näkemättä, kannattaa tilanne korjata hetimmiten.

Julkaistu: 1984

IMDB-arvostelu: 7,3

76. Chariots of Fire

Tämä Oscar-palkinnon voittanut elokuva on koskettanut katsojia jo useamman vuosikymmenen ajan. Chariots of Fire kertoo kahdesta englantilaisesta nuoresta miehestä, jotka tulevat hyvin erilaisista taustoista. Molemmat miehistä kisaavat maineesta ja kunniasta vuoden 1924 Olympialaisissa. Tämä elokuva on yksi kolmesta listauksemme leffasta, joka on palkittu Best Picture Academy -palkinnolla.

Julkaistu: 1981

IMDB-arvostelu: 7,2

75. Creed

Tähän päivään mennessä Rocky -klassikkoleffalle on ollut kovin vähän potentiaalisia haastajia, mutta Creed on yksi näistä elokuvista. Tarina kertoo Apollo Creedin pojasta Adoniksesta, joka yrittää luoda itselleen uraa nyrkkeilijänä.

Myöhemmin on julkaistu myös kakkososa Creed II, joka ei petä sekään.

Julkaistu: 2015

IMDB-arvostelu: 7,1

74. Free Solo

Free Solo on dokumentti vapaakiipeilijä Alex Honnoldista, joka yrittää kiipeämistä El Capitan -jyrkänteelle – ja ilman köyttä. Tämä leffa saa kämmenet hikoamaan kokeneemmallakin kiipeilijällä, ja osalla saattaa dokumentin katsominen jäädä jopa kesken.

Dokumentin on tuottanut sama mies, joka on myös muun muassa Maru-vuorikiipeilydokumentin taustalla.

Julkaistu: 2018

IMDB-arvostelu: 8,2

73. The Wrestler

Mickey Rourke tekee tässä surullisessa painielokuvassa uransa vaikuttavimman suorituksen. Tarina kertoo ikääntyvästä painija-ammattilaisesta, jota elämä on painikehän ulkopuolella kohdellut rankasti. Olitpa painin ystävä tai et, tämä elokuva on yksi parhaista koskaan julkaistuista urheiluelokuvista. Saattaapa leffaa katsellessa toisinaan silmäkulmasta vierähtää myös kyynel.

Julkaistu: 2008

IMDB-arvostelu: 7,9

72. Million Dollar Baby

Million Dollar Baby on yksi kaikkien aikojen katsotuimmista urheiluteemaisista elokuvista. Clint Eastwoodin ohjaaman leffan pääosassa on roolihahmo Maggie, joka haaveilee urasta ammattinyrkkeilijänä. Elokuva ei välttämättä aina ole aivan todenmukainen, mutta mukaansatempaava juoni ja hyvät näyttelijävalinnat pelastavat paljon.

Julkaistu: 2004

IMDB-arvostelu: 8,1

71. All This Mayhem

All This Mayhem on tarina kahdesta röyhkeästä australialaispojasta, jotka lähtevät Yhdysvaltoihin tavoittelemaan uraa ammattiskeittareina. Tavoite onnistuu, mutta suosion kasvaessa kasvaa myös ylilyöntien määrä ja ympärillä vellova sekasorto.

Skeittauksesta on tehty määrällisesti melko vähän laadukkaita elokuvia, mutta All This Mayhem on yksi genren laadukkaimmista edustajista.

Julkaistu: 2014

IMDB-arvostelu: 7,9

70. Bend It Like Beckham

Bend It Like Beckham julkaistiin vuosituhannen vaihteen jälkeen Beckham-huuman ollessa suurimmillaan. Elokuva kertoo futista pelaavasta lahjakkaasta intialaistytöstä, jonka perheeltä ei tipu tukea lajin harrastamiseen.

Varsinainen mestariteos Bend It Like Beckham ei välttämättä ole, mutta tarjoaa kyllä hauskaa katsottavaa jalkapallofaneille.

Julkaistu: 2002

IMDB-arvostelu: 6,6

69. Southpaw

Nyrkkeilyelokuvia ei voi koskaan olla liikaa – etenkään hyviä sellaisia. Southpaw on juoneltaan melko keskinkertainen nyrkkeilyleffa, mutta erinomaiset näyttelijäsuoritukset nostavat elokuvan astetta korkeampaan kategoriaan. Varsinaiset nyrkkeilykohtaukset ovat myös selvästi aidompia kuin keskivertoleffassa, siitä Southpaw ansaitsee täydet pisteet.

Julkaistu: 2015

IMDB-arvostelu: 7,4

68. Sugar

Tämä baseball-aiheinen elokuva kertoo Dominikaanisesta Tasavallasta lähtöisin olevasta nuoresta pelaajasta, joka pyrkii luomaan ammattilaisuraa Yhdysvalloissa. Päähenkilö Miguel on saanut lisänimen Sugar makeasta luonteestaan johtuen, mutta tämä ei takaa menestystä isoissa liigoissa.

Tämä leffa on pääosin espanjankielinen, joten tekstitykset ovat meistä suurimmalle osalle tarpeen.

Julkaistu: 2008

IMDB-arvostelu: –

67. 42

Politiikan lisäksi myös urheilussa ihonvärillä on valitettavasti menneinä vuosikymmeninä ollut suuri merkitys. 42-elokuva on tositarina Jackie Robinsonista, joka oli ensimmäinen suureen menestykseen noussut tummaihoinen baseball-tähti.

42 jäi syystä tai toisesta julkaisunsa aikoihin varsin pienelle huomiolle, mutta ansaitsee ehdottomasti tulla suuren yleisön nähdyksi. Kannattaa katsoa!

Julkaistu: 2013

IMDB-arvostelu: 7,5

66. Queen of Katwe

Queen of Katwe on yhdistelmä hellyttävää perheleffaa sekä urheilua. Tarina kertoo ugandalaisesta tytöstä Phionasta, joka huomaa olevansa luonnonlahjakkuus shakin pelaamisessa. Kyky antaa tytölle mahdollisuuden parempaan tulevaisuuteen.

Laimean kuuloisesta juonesta huolimatta Queen of Katwe on ehdottomasti katsomisen arvoinen, hieman erilainen urheiluleffa.

Julkaistu: 2016

IMDB-arvostelu: 7,4

65. Fever Pitch

Tämä supersuosittuun romaaniin perustuva leffa lytättiin julkaisunsa jälkeen yhdeksi kaikkien aikojen huonoimmista urheiluelokuvista. Kaikki ei välttämättä olekaan mennyt aivan maaliin, mutta elokuva ansaitsee tulla nähdyksi muutamien erinomaisten näyttelijäsuoritusten vuoksi. Kannattaa katsoa, ainakin kun kaikki muu on jo nähty!

Julkaistu: 1997

IMDB-arvostelu: 6,7

64. The Armstrong Lie

Kun palkittu ohjaaja Alex Gibney aloitti tämän dokumentin valmistelun, oli tarkoituksena julkaista tarina maailmanlaajuisesti tunnetun Lance Armstrongin paluusta kilpapyöräilyn pariin. Dokumentin valmistamisen aikana pyöräilijä joutui kuitenkin keskelle valtaisaa doping-kohua, mikä muutti myös dokumentin suunnan täysin.

Julkaistu: 2013

IMDB-arvostelu: 7,3

63. Cobb

Ty Cobb oli yksi historian parhaista baseball-pelaajista, mutta myös hyvin monimutkainen persoona. Elokuvan pääosasta suoriutuu erinomaisesti Tommy Lee Jones, ja Al Stumpia näyttelee Robert Wuhl. Tämä elokuva kertoo Cobbin elämästä niin karulla tavalla, että toista päähenkilöään kohtaan yhtä myötätunnotonta elämänkertaelokuvaa tuskin on olemassakaan.

Julkaistu: 1994

IMDB-arvostelu: –

62. Athlete A

Tämä on yksi niistä elokuvista, joka jokaisen tulisi nähdä. Millään tavalla mielekkäästä leffasta ei ole kyse, mutta sanoma on tärkeä. Athlete A on tositarina nuoresta telinevoimistelijatytöstä, joka joutuu USA:n maajoukkueen valmentajan seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi. Kilpailijoiden valituksista huolimatta lajia valvovat tahot eivät tehneet asian hyväksi mitään.

Julkaistu: 2020

IMDB-arvostelu: 7,6

61. Team Foxcatcher

Mielenkiintoinen tositarina – multimiljonääri John E. du Pont rahoittaa painijoukkueen toimintaa ja tarjoaa joukkueen käyttöön omistamiaan tiloja. Ajan mittaan kuitenkin paljastuu, että taustalla oleva juoni ei kestä päivänvaloa.

Samasta teemasta on tehty myös enempi fiktiivinen elokuva, jonka löydät hieman alempaa tältä listalta.

Julkaistu: 2016

IMDB-arvostelu: 7,3

60. Hands of Stone

Nyrkkeilijä Roberto Duranin elämästä kertova elämänkertoelokuva oli suurilta osin Panaman hallituksen rahoittama ja Duranin itsensä markkinoima, joten tarinan todenperäisyydestä voi jokainen vetää omat johtopäätöksensä. Tarinassa käydään läpi, kuinka Duran nousi Panaman kaduilta Yhdysvaltain kovan tason nyrkkeilykehiin.

Nyrkkeilyleffana Hand of Stone on varsin passeli, etenkin kun Duranin valmentajana nähdään suosikkinäyttelijä Robert De Niro.

Julkaistu: 2016

IMDB-arvostelu: –

59. Journeyman

Tältä listalta löytyy monia hellyttäviä hyvän fiiliksen leffoja, mutta Journeyman ei ole yksi näistä. Elokuvassa Paddy Considine sekä Jodie Whittaker nähdään vaikuttavissa roolisuorituksissa. Tarina kertoo päävammasta toipuvasta nyrkkeilijästä, jonka vaimo seisoo rinnalla niin ylä- kuin alamäissä.

Journeyman on ehdottomasti yksi tämän listauksen vaikuttavimmista nyrkkeilyleffoista. Tämä kannattaa katsoa ajatuksella.

Julkaistu: 2017

IMDB-arvostelu: 7,1

58. Maiden

Maiden on tositapahtumiin perustuva elokuva Tracy Edwardsista, joka kipparoi kaikkien aikojen ensimmäistä naismiehistöä haastavassa Whitbread Around the World Challengessa. Ryhmä kohtaa suuria ennakkoluuloja ennen kilpailua ja purjehduksen aikana vastassa ovat äärimmäiset sääolosuhteet.

Tracy Edwards kuvailee hänessä olevan johtajana ”valtavia puutteita”, mutta tämän tekee keskeisen hahmon seuraamisesta entistäkin mielenkiintoisempaa.

Julkaistu: 2018

IMDB-arvostelu: 7,7

57. Rocky Balboa (2006)

Vuosien mittaan Rockysta on tehty kuusi erilaista elokuvaa, joista kaikki eivät suinkaan ole osuneet naulankantaan. Rocky Balboa on kuitenkin tämän elokuvaryppään parhaimmistoa, kiitos loistavien näyttelijäsuoritusten ja erinomaisen ohjaustyön. Myös kakkos- ja kolmososat samasta elokuvasta ovat passelia katseltavaa, mutta ykkösversio on eittämättä paras.

Julkaistu: 2006

IMDB-arvostelu: 7,1

56. Selänne

Teemu Selänne on kiistämättä yksi menestyneimmistä suomalaista jääkiekkoilijoista. Vuonna 2013 legendasta tehtiin myös oma dokumenttielokuva JP Siilin ohjaamana. Leffassa käydään läpi Selänteen tarina aina lapsuusvuosista NHL-kaukaloihin kauden 2012 – 2013 loppuun asti.

Lätkäpiirien lisäksi puheenvuoron elokuvassa saavat myös Selänteen perheenjäsenet ja ystävät. Mielenkiintoinen kokonaisuus, joka kertoo päähenkilön lisäksi paljon mielenkiintoista tietoa myös suomalaisesta jääkiekkoilusta.

Julkaistu: 2013

IMDB-arvostelu: 7,2

55. Hoosiers

Hyvin ajan hampaita kestänyt tarina huipulta tippuneesta valmentaja Gene Hackmanista, jonka projektina on nostaa keskinkertainen high school -korisjoukkue huipulle. Pelissä on paljon mainetta ja kunniaa, eikä draamalta vältytä.

Tämän päivän elokuviin verrattuna Hoosiers voi vaikuttaa tempoltaan turhan verkkaiselta, mutta pääosan näyttelijä Dene Hopper tekee leffassa Oscar-palkinnon arvoisen suorituksen.

Julkaistu: 1986

IMDB-arvostelu: 7,5

54. Riding Giants

Elokuvantekijänä toimii entinen surffari, joka vie katsojan matkassaan lajin juurille vuosikymmenten taakse. Tarina lähtee liikkeelle aina 1950-luvulta, ja elokuvassa kerrotaan kattavasti historian merkittävimmistä surffareista.

Kohtuullisen lyhyeen pakettiin on saatu hienosti puristettua koko surffauksen historia. Lisäksi Riding Giants -elokuvassa on onnistuttu hienosti vangitsemaan lajin rankkuus sekä vaarallisuus.

Julkaistu: 2004

IMDB-arvostelu: 7,9

53. Andre The Giant

Ammattinyrkkeilijä Andre The Giant oli yksi näkyvimpiä urheiluhahmoja 1980-luvulla. Tämä viihdyttävä dokumenttielokuva kertoo Andren tarinan lapsuudesta nyrkkeilykehiin ja läpi käydään uran huiput sekä nousut – joita matkan varrelle mahtui useampia. Itse päähenkilön lisäksi ääneen pääsevät muun muassa Ric Flair, Arnold Schwarzenegger, Vince McMahon sekä Hulk Hogan.

Julkaistu: 2018

IMDB-arvostelu: 7,8

52. Unforgivable Blackness

Heti alkuun on hyvä mainita, että tämä klassikko on pituudeltaan huimat 3 tuntia ja 40 minuuttia, minkä vuoksi se näytetäänkin usein kahdessa osassa. Tarina on kuitenkin joka minuutin arvoinen, ja taustalla on lukuisista loistavista dokumenttielokuvistaan tunnettu Ken Burns. Unforgivable Blackness kertoo Samuel L. Jacksonista, joka oli historian ensimmäisiä tummaihoisia ammattinyrkkeilijöitä.

Julkaistu: 2005

IMDB-arvostelu: 8,3

51. One Night in Miami

Kun näytelmiä muutetaan elokuvan muotoon, on jälki usein karmivaa katsottavaa. One Night in Miami on kuitenkin toista maata, ollen yksi viime vuosien parhaita urheiluelokuvia. Tarinassa nähdään Muhammad Alin sekä kumppaneiden kokoontuminen hotellihuoneessa sen jälkeen, kun Ali on napannut ensimmäistä kertaa maailmanmestaruuden. Loistavia roolisuorituksia ja erinomaisesti ohjattu elokuva!

Julkaistu: 2020

IMDB-arvostelu: 7,2

50. Sinivalkoinen valhe

Sinivalkoinen valhe on Arto Halosen ohjaama kotimainen dokumenttielokuva vuodelta 2012, jossa käydään perusteellisesti läpi vuoden 2001 Lahden MM-kisoissa paljastunutta doping-käryä. Kotimaisen hiihdon lisäksi osansa saavat Italian sekä Norjan hiihtäjät, ja dopingin käyttöä ovat kommentoimassa monet suomalaiset sekä kansainväliset asiantuntijat.

Sinivalkoinen valhe on ehdottoman mielenkiintoinen, mutta hyvää fiilistä tästä leffasta on turha hakea.

Julkaistu: 2012

IMDB-arvostelu: 7,2

49. Bones Brigade: An Autobiography

Ohjaaja Stacy Peralta on erikoistunut skeitti- ja surfausdokumentteihin – tälläkin listalla on peräti kolme ohjaajan tuotosta. Peralta on entinen ammattilaisskeittari ja ykis All-Star Bones Brigaden perustajista 70-luvun lopulla.

Tässä mielenkiintoisessa elokuvassa Peralta skeittarikavereineen muistelevat menneitä aikoja. Luvassa on paljon ennennäkemätöntä arkistomateriaalia, ja haastateltavien joukossa istuu myös kaikkien tuntema Tony Hawks.

Julkaistu: 2012

IMDB-arvostelu: 8,1

48. Dawn Wall

Listauksemme toinen elokuva samasta aiheesta – vapaakiipeilijöiden pakkomielteisestä maailmasta. Tästä hyvin toteutetusta dokumenttielokuvasta ei draamaa puutu, ja kiipeilyn lisäksi nähdään paljon otoksia päähenkilön henkilökohtaisesta elämästä. Dokumentin keskiössä on kiipeilijä Tommy Caldwellin yritys kiivetä pystysuoran El Capitanin huipulle. Uskomaton tarina, monellakin tapaa.

Julkaistu: 2017

IMDB-arvostelu: 8,1

47. Miracle

Tämän amerikkalaiseksi urheiluelokuva voi tuskin enää muuttua, mutta Miracle on silti hauskaa katsottavaa jääkiekkofaneille. Tarina kertoo amerikkalaisvalmentaja Herb Brooksista, joka on 60-luvulla missannut oman mahdollisuutensa päästä tavoittelemaan olympiakultaa Yhdysvalloille. Nyt Brooks yrittää onnistua tavoitteessaan pelaamisen sijaan valmentajan roolissa, ja kohteena ovat vuoden 1980 olympialaiset.

Tähtipaitoja vastassa on totta kai ilkeä Neuvostoliitto, ja jokainen voinee arvata ottelun lopputuloksen. Hauska pätkä silti!

Julkaistu: 2004

IMDB-arvostelu: 7,5

46. The Longest Yard

Tämä aito ja alkuperäinen The Longest Yard on monien mielestä näyttelijäsuoritukseltaan huomattavasti parempi, kuin vuonna 2005 julkaistu Adam Sandlerin tähdittämä uusintaversio. Pääosassa nähdään Burt Lancaster ja luvassa on amerikkalaista jalkapalloa aidoissa amerikkalaisissa tunnelmissa.

Auttamatta hieman elähtänyt elokuva, mutta todellisten amerikkalaisen futiksen fanien listalle silti pakollinen lisä.

Julkaistu: 1974

IMDB-arvostelu: 7,1

45. The Color Of Money

The Color of Money ei välttämättä yllä aivan The Husterlin tasolle ikivihreiden listalla, mutta omalla tavallaan kyseessä on varsin oiva pool-elokuva. Pääosissa nähdään Paul Newman sekä Tom Cruise, joista kumpikin suoriutuu rooleistaan erinomaisesti. Tarinassa vanhempi ammattilaispelaaja sekä nenäkäs uusi tulokas opettavat toisiaan, kumpikin omalla tavallaan.

Julkaistu: 1986

IMDB-arvostelu: 7,0

44. The King of Kong

Osa lukijoista saattaa pohtia, voidaanko Donkey Kongin pelaaminen laskea urheiluksi. Tässä yhteydessä on hyvä muistuttaa, että elektroninen urheilu on yksi viime vuosien nopeimmin kasvaneista urheilulajeista, joten miksipä ei! Kaiken lisäksi tämä leffa on myös aivan liian hauska jätettäväksi pois listaltamme.

Elokuvassa nähdään videopeli Donkey Kongin pelaajia ympäri Yhdysvaltain osavaltioita. Kaikilla on sama tavoite – saavuttaa mahdollisimman suuri pistepotti, voidakseen kutsua itseään ”King of Kong” -tittelillä.

Julkaistu: 2007

IMDB-arvostelu: 8,1

43. Miekkailija

Miekkailija on vuonna 2015 julkaistu draamaelokuva, jonka on ohjannut Klaus Härö. Leffa perustuu virolaisen miekkailuopettaja Endel Nelisin elämään, ja tästä syystä elokuva on kuvattu Viron Haapsalussa.

Miekkailija on palkittu Jussi-palkinnolla, minkä lisäksi sille on myönnetty Stony Brookin elokuvajuhlilla parhaan kokoillan elokuvan palkinto vuonna 2016.

Julkaistu: 2015

IMDB-arvostelu: 7,2

42. Kuningas Litmanen

Nimi kertoo kaiken olennaisen – Kuningas Litmanen on Arto Koskisen vuonna 2012 ohjaama dokumenttielokuva, joka kertoo jalkapalloilija Jari Litmasesta. Elokuvan toinen puolisko käsittelee Litmasen uran huippuhetkiä, kuten Mestareiden Liigan voittoa Ajaxin riveissä. Toisella puoliskolla puolestaan paneudutaan Litmasen persoonaan sekä uran käännekohtiin, kuten lukuisiin loukkaantumisiin.

Kuningas Litmanen keräsi julkaisunsa jälkeen elokuvateattereissa noin 30 000 katsojaa, ja elokuvan oikeudet on myyty lukuisiin eri maihin.

Julkaistu: 2012

IMDB-arvostelu: 7,6

41. Coach Carter

Tämänkaltaisia leffoja on jonoksi asti: innostava valmentaja yrittää puskea eteenpäin joukkueellista toivottomia luusereita. Coach Carter on kuitenkin yksi kyseisen genren parhaista toteutuksista, minkä vuoksi se ansaitsee tulla mainituksi listallamme.

Elokuvan pääosassa nähdään Samuel L. Jackson, ja innostava juoni on höystetty sopivasti huumorilla sekä toiminnalla. Kiva kokonaisuus!

Julkaistu: 2005

IMDB-arvostelu: 7,3

40. Borg vs McEnroe

Bjorn Borgin ja John McEnroen välinen ottelu oli yksi tennishistorian hienoimmista kamppailuista, ja tässä elokuvassa käydään tapahtuma tarkasti läpi. Kylmähermoisesta ruotsalaisesta ja nopeasta New Yorkilaisesta tuli vuosia myöhemmin hyvät ystävät, mutta tästä ottelusta on ystävyys kaukana.

Julkaistu: 2017

IMDB-arvostelu: 6,9

39. Tin Cup

Kevin Costner tähdittää tätä(kin) hauskaa golf-revittelyä. Tin Cup on elokuva amatööritason golfaajasta, joka saa mahdollisuuden näyttää taitonsa U.S Openissa. Luvassa on paljon naurua, ennalta arvattavissa olevia käänteitä ja kohtuullisen hyviä näyttelijäsuorituksia. Mukavaa katsottavaa koko perheelle pyhäpäivän ratoksi!

Julkaistu: 1996

IMDB-arvostelu: 6,4

38. The Blind Side

The Blind Side on supersuosittuun romaaniin perustuva koko perheen elokuva, jota katsoessa saattaa jopa kyynel vierähtää silmäkulmasta. Tarina kertoo asunnottomasta lukiolaispojasta, joka sattuman kaupalla päätyy varakkaan ja rakastavan perheen hoteisiin. Poikkeuksellisen suurikokoisesta nuoresta miehestä paljastuu luonnonlahjakkuus amerikkalaisessa jalkapallossa, ja loppu on historiaa. Elokuvaa tähdittää muun muassa Sandra Bullock.

Julkaistu: 2009

IMDB-arvostelu: 7,6

37. Happy Gilmore

Adam Sandler sopii Happy Gilmoren päätähdeksi kuin nakutettu. Huumorilla höystetty amerikkalaisilottelu kertoo jääkiekkoilijasta, joka huomaa olevansa poikkeuksellinen lahjakkuus golfissa. Elokuvan juoni saattaa olla melko laiha, mutta riittää juuri ja juuri pitämään katsojan mielenkiinnon vangittuna alusta lopputeksteihin.

Julkaistu: 1996

IMDB-arvostelu: 7,0

36. The Edge

Tämän listan ainut elokuva, joka kertoo tarkalleen, kuinka pitkä ja kivinen tie on tulla maailmanluokan krikettitähdeksi. The Edge -elokuvassa nähdään lukuisten englantilaisten ammattilaispelaajien haastatteluita sekä ennennäkemätöntä kuvamateriaalia niin kentältä, kuin sen ulkopuolelta. Mielenkiintoista katsottavaa kenelle tahansa, olitpa lajin seuraaja tai et.

Julkaistu: 2019

IMDB-arvostelu: –

35. Next Goal Wins

Amerikan Samoan jalkapallojoukkue on yksi maailman huonoimmista, mutta joukkueella on uuden hollantilaisvalmentajan suhteen suuret odotukset: onnistuuko uusi valmentaja nostamaan joukkueen maineeseen ja kunniaan? Next Goal Wins -dokumentti vie mukanaan joukkueen harjoitusleirille ja kertoo mielenkiintoisia taustatarinoita sekä pelaajista että valmentajasta.

Julkaistu: 2014

IMDB-arvostelu: 7,9

34. White Man Can’t Jump

Taas yksi ikoninen sporttikomedia kultaiselta 90-luvulla. Päätähtenä nähdään Woody Harrelson näyttelemässä Los Angelesilaista koripallonpelaajaa, joka lyöttäytyy yhteen toisen koripallosankarin kanssa saavuttaakseen voittoja. Kaksikon matkaa seurataan niin kentällä, kuin sen ulkopuolella.

Tästä elokuvasta on ehkä aika ajanut hieman ohi, mutta todelliselle koripallofanille White Man Can’t Jump on silti pakollinen lisä katsottavien elokuvien listalle.

Julkaistu: 1992

IMDB-arvostelu: 6,8

33. Isänmaallinen mies

Isänmaallinen mies on hauska suomalainen elokuva, joka sai ensi-iltansa vuonna 2013. Tarina sijoittuu 1980-luvulle ja pääosissa nähdään Martti Suosalo sekä Pamela Tola. Keskiössä on Suomen hiihtomaajoukkue, johon Toivo palkataan parantamaan tuloksia erityislaatuisella verellään. Hiihtolatujen lisäksi Isänmaallinen mies kuvataan usein pohjalaisissa kapakoissa, joten kyseessä on varsin perisuomalainen urheiluleffa. Hauskaa katsottavaa!

Julkaistu: 2013

IMDB-arvostelu: 6,1

32. Cinderella Man

Cinderella Man on useimmille todennäköisesti tuntematon pätkä, vaikka kyseessä on varsin kelvollinen sporttipätkä. Russel Crowe näyttelee nyrkkeilijä James J. Braddockia ja managerin roolissa puolestaan nähdään Paul Giamatti, joka sai roolistaan myös palkintoja. Tarina on melko tyypillinen – ryysyistä rikkauksiin ja Yhdysvaltain suurimpiin nyrkkeilykehiin.

Julkaistu: 2005

IMDB-arvostelu: 8,0

31. Field of Dreams

Maanviljelijä Ray rakentaa maissipellolleen baseball-kentän ja loppu on historiaa. Field of Dreams on sentimentaalinen draama, johon on sekoitettu hyppysellinen yliluonnollista. Elokuva on kestänyt ajanhampaan varsin hienosti, ja hyvät näyttelijäsuoritukset paikkailevat ajoittain ontuvaa juonta. Sporttileffojen kategoriassa hieman erilainen julkaisu!

Julkaistu: 1989

IMDB-arvostelu: 7,5

30. Jerry Maguire

Tästä leffasta on peräisin kuolematon huudahdus – Show me the money! Tom Cruise näyttelee elokuvan päähenkilö Jerry Maguirea, joka uskonkriisissään perustaa oman yrityksen tarjoamaan asiakkaille parempaa palvelua. Maguire saa houkuteltua mukaan edellisesti yrityksestään vain yhden asiakkaan ja yhden työntekijän.

Tästä vauhdikkaasta leffasta ei romantiikkaa tai komiikkaa jää puuttumaan. Jerry Maguire oli ehdolla usean palkinnon saajaksi, muun muassa viidessä eri Oscar-kategoriassa.

Julkaistu: 1996

IMDB-arvostelu: 7,3

29. The Natural

Robert Redford on alasarjan baseball-pelaaja, joka on kuitenkin lajissa todellinen luonnonlahjakkuus. Kun Robert liittyy huonosti suoriutuvaan joukkueeseen, alkaa katkeamaton voittoputki. Kuulostaa melko laimealta, vai mitä?

The Natural on ennalta-arvattavasta juonestaan huolimatta erinomainen elokuva, jossa nähdään erinomaisia suorituksia lukuisilta näyttelijöiltä.

Julkaistu: 1984

IMDB-arvostelu: 7,5

28. Rudy

Voiko hobitin mittainen nuori mies saavuttaa unelmansa ja pelata kovan tason futisjoukkueessa? Rudy on erinomainen esimerkki siitä, että määränpään ohessa matka on vähintään yhtä tärkeä. Mikäli pohdit vastausta esitettyyn kysymykseen, tässä pieni vinkki: elokuvan lopussa saattaa karaistuneellakin urheilufanilla mennä roska silmään.

Julkaistu: 1993

IMDB-arvostelu: 7,5

27. Any Given Sunday

Any Given Day on yksi listauksemme niistä elokuvista, joka on saanut osakseen vuolaan ylistämisen lisäksi myös paljon kritiikkiä. Ikääntyvä amerikkalaisen futiksen pelaaja antaa joukkueelleen kaiken, ja mentoroi samalla kovapäistä nuorta pelaajaa. Joukkueen hallituksessa tunnelma on levoton, ja veteraanivalmentaja Tony D’Amato yrittää samaan aikaan pitää koko paketin kasassa. Tapahtumaa ei tästä elokuvasta jää uupumaan!

Julkaistu: 1999

IMDB-arvostelu: 6,9

26. Seabiscuit

Seabiscuit on Laruaa Hillenbrandin samannimiseen kirjaan perustuva hevosurheilusta kertova elokuva. Tarina kertoo koko kansan suosioon nousseesta kilpahevosesta, ja päärooleissa nähdään muun muassa Toby Maguire sekä Jeff Bridges.

Alkuperäinen kirja on erinomainen, leffa puolestaan ei yllä aivan samalle tasolle. Mukavaa katsottavaa joka tapauksessa, ja sopii erinomaisesti koko perheen leffaksi!

Julkaistu: 2003

IMDB-arvostelu: 7,3

25. Caddyshack

Bill Murray nähdään omalaatuisena golfpelaajana tässä nopeatempoisessa komediassa. Oman osansa soppaan lyövät Rodney Dangerfield sekä Chevy Chase. Caddyshack on ylivoimaisesti yksi hauskimmista koskaan tehdyistä urheiluelokuvista!

Julkaistu: 1980

IMDB-arvostelu: 7,3

24. When We Were Kings

Muhammad Ali on yksi urheilumaailman suurimmista legendoista, ja When We Were Kings tarjoaa sukelluksen tämän vetovoimaisen persoonan elämään. Tämä dokumentti sijoittuu kuuluisaa Rumble in the Jungle -aikaan, jolloin juuri kukaan ei uskonut Alin pärjäävän pelottavaa George Foremania vastaan.

Julkaistu: 1996

IMDB-arvostelu: 8,0

23. Touching The Void

Tässä mielenkiintoisessa kiipeilydokumentissa keskitytään vuorelle nousemisen sijaan laskeutumiseen. Touching The Void on todella jännittävä tarina ylivoimaisia kertoimia vastaan, jota tehostetaan näyttämällä asiantuntijoiden haastatteluja sekä uudelleendemonstroituja tapahtumia.

Julkaistu: 2003

IMDB-arvostelu: 8,0

22. Once In A Lifetime

Tämä sporttileffa vie takaisin 1970-luvun Amerikkaan, missä jalkapallobuumi oli suurimmillaan. Maailman huippupelaajia kuten Pelé ja Giorgio Chinaglia houkuteltiin pelaaman Yhdysvaltoihin, ja Once In A Lifetime kertoo näistä ajoista. Kaikkiaan yksi viihdyttävimmistä koskaan tehdyistä jalkapallodokumenteista!

Julkaistu: 2006

IMDB-arvostelu: 7,2

21. Blades of Glory

Blades of Glory on toinen kahdesta Will Ferrell -sporttileffasta tällä listalla. Hauskaa riittää alusta lopputeksteihin, ja kadulla nähtävä takaa-ajokohtaus rullaluistimilla on elokuvan ehdotonta ykköstarjottavaa. Tarina kertoo kahden miehen muodostamasta kilpailuparista, jonka voittomahdollisuuksiin kukaan ei lähtökohtaisesti usko.

Julkaistu: 2007

IMDB-arvostelu: 6,3

20. I, Tonya

Näyttelijä Margot Robbie voitti ansaitusti Oscar-palkinnon esittäessään luistelija Tonya Hardingia tässä mustalla huumorilla höystetyssä sporttielokuvassa. Harding on kovatahtoinen luistelija, joka ei koskaan anna periksi. I, Tonya on hänen tarinansa – ja teoksena todella onnistunut sellainen.

Julkaistu: 2017

IMDB-arvostelu: 7,5

19. The Way Back

Tämä pienen budjetin elokuva on saattanut jäädä monilta näkemättä, mutta on ehdottomasti katsomisen arvoinen. The Way Back -leffassa Ben Affleck näyttelee aikaisemmin menestynyttä koripallonpelaajaa, joka kärsii tätä nykyä alkoholiongelmasta. Affleckin erinomainen näyttelijäsuoritus nostaa tämän elokuvan monien muiden yläpuolelle.

Julkaistu: 2020

IMDB-arvostelu: 6,7

18. Murderball

Murderball on Yhdysvaltain miesten para-rugbyjoukkueesta kertova dokumentti, jossa seurataan joukkueen valmistautumista vuoden 2004 paralympialaisiin. Dokumentissa kuullaan yksittäisten pelaajien tarinoita pyörätuoliin joutumisesta. Murderball myös todistaa, että para-rugby on todella raaka ja armoton peli.

Julkaistu: 2005

IMDB-arvostelu: 7,7

17. Lagaan: Once Upon a Time in India

Lagaan on kansainvälisesti menestynyt Bollywood-elokuva, mutta myös erinomainen urheiluleffa. Intialle tyypilliseen tapaan lajina on kriketti, jossa paikalliset ottavat mittaa englantilaisista saadakseen alennuksia maaveroihin.

Lagaan kestää peräti neljä tuntia, minkä vuoksi se soveltuu parhaiten katseltavaksi muutamassa osassa.

Julkaistu: 2001

IMDB-arvostelu: 8,1

16. The Fighter

Mark Wahlberg näyttelee ongelmissa kierivää nyrkkeilijä Micky Wardia, ja veljen roolia esittänyt Christian Bale sai crack-riippuvaisen roolinsa näyttelijäsuorituksesta Oscar-palkinnon. Elokuvassa seurataan Wardin menestymistä nyrkkeilykehissä, mutta myös veljesten välistä suhdetta niin ylä-, kuin alamäessä.

Julkaistu: 2010

IMDB-arvostelu: 7,8

15. Bull Durham

Tämän listan viidestä Kevin Costner -leffasta Bull Durham on ylivoimaisesti paras. Elokuvassa Costner näyttelee veteraanipelaaja Crash Daviesia, joka saa tehtäväkseen koulia koppavasta tulokkaasta menestyvän pelaajan. Bull Durham on yhdistelmä romantiikkaa, naurua ja rehtiä urheilua. Hauskaa katsottavaa!

Julkaistu: 1988

IMDB-arvostelu: 7,1

14. Rush

Rush on ylistetyn ohjaaja Ron Howardin luomus F1-maailmasta, jossa Nikki Lauda ja James Hunt ovat tukkanuottasilla. Hunt on shampanjaa juovu ranskalainen, siinä missä Lauda on yrmeä itävaltalainen – yhteistä molemmille miehille on, että he todella osaavat ajaa formulaa.

Rush pitää tiukasti otteessaan koko kaksituntisen ajan.

Julkaistu: 2013

IMDB-arvostelu: 8,1

13. Ford Vs. Ferrari

Tämä moottoriurheiluelokuva vie matkassaan takaisin vuoteen 1966, jolloin Ford yritti nokitella kilpa-autoilun saralla italialaiselle Ferrarille. Mittaa otettiin legendaarisen Le Mans 24 -kilpailun muodossa, ja tätä kutkuttavaa autoiluleffaa tähdittävät Christian Bale sekä Matt Damon.

Julkaistu: 2019

IMDB-arvostelu: 8,1

12. Rocky (1976)

Tämä leffa ei juuri elokuvia kaipaa – mikäli nyrkkeilijälegenda Rocky on sinulle vielä tuntematon suuruus, on aika kipin kapin katsoa tämä 1970-luvulla julkaistu kuolematon kuvaus nyrkkeilijän elämästä kehässä ja sen ulkopuolella. Rocky Balboa on elävä esimerkki siitä, että mikä tahansa on mahdollista.

Rocky-elokuva on palkittu lukemattomilla eri palkinnoilla, muun muassa parhaan elokuvan Oscarilla.

Julkaistu: 1976

IMDB-arvostelu: 81,

11. Hoop Dreams

Hoop Dreams on ylivoimaisesti yksi parhaista koskaan tehdyistä urheiludokumenteista. Tässä 90-luvun ehdassa dokumenttipätkässä seurataan peräti viiden vuoden ajan afroamerikkalaisten teinipoikien matkaa kohti NBA-uraa. Koripallon lisäksi dokumentissa keskitytään poikien siviilielämään. Tämän syväluotaavampaa dokumenttia tuskin voi olla.

Julkaistu: 1994

IMDB-arvostelu: 8,3

10. Raging Bull

Kun Martin Scorsese ja Robert De Niro yhdistävät voimansa, ei lopputulos voi olla huono. Näin on myös Raging Bull -elokuvan kohdalla – erinomainen tarina nyrkkeilijä Jake Le Mottan elämästä kehässä ja sen ulkopuolella. Tästä elokuvasta on vaikea keksiä mitään pahaa sanottavaa.

Julkaistu: 1980

IMDB-arvostelu: 8,2

9. Friday Night Lights

Friday Night Lights on monille tutumpi TV-sarjan muodossa, mutta alkuperäisen kirjan ja sarjan väliin mahtuu myös tämä loistava elokuva. Billy Bob Thornton on Permian Panthers -futisjoukkueen innostava valmentaja, joka tekee parhaansa puskeakseen joukkuettaan eteenpäin. Friday Nigh Lights on suositeltavaa katsoa isolta screeniltä ja äänet täysillä.

Julkaistu: 2004

IMDB-arvostelu: 7,2

8. Pitkä vaihto

Pitkä Vaihto on vuonna 2014 julkaistu suomalainen dokumenttielokuva alasarjajääkiekon pelaajista. Elokuvassa käsitellään pelaajien unelmia jääkiekkoammattilaisuudesta ja käydään läpi syitä, minkä vuoksi unelmat eivät toteutuneet. Syväluotaavalla dokumentilla on pituutta 1,5 tuntia ja sen on ohjannut suurelle kansalle tuntemattomampi Otto Heikola.

Julkaistu: 2014

IMDB-arvostelu: 7,0

7. Senna

Urheiluelokuvistaan tunnettu Asif Kapadia seuraa tässä dokumentissa legendaarisen F1-kuski Ayrton Sennan uraa ja elämää. Formulamaailman supertähti menehtyi varsin nuorena, mutta lyhyeen ikäänsä nähden Senna ehti saada paljon aikaan. Ohjaaja Kapadia on tehnyt tälläkin kertaa esimerkillistä työtä – kuten aina.

Julkaistu: 2010

IMDB-arvostelu: 8,5

6. The Damned United

Alkuperäiseen kirjaan verrattuna elokuvaversio The Damned United on huomattavasti kevyempi ja humoristisempi. Michael Sheen on vuosien aikana nähty lukuisissa erinomaisissa roolisuorituksissa, ja futisjoukkueen valmentaja Brian Clough on eittämättä yksi miehen parhaista vedoista. Täydet pisteet ansaitsee myös Timothy Spallin esittämä assistantti Peter Taylor.

Julkaistu: 2008

IMDB-arvostelu: 7,5

5. Moneyball

Jälleen yksi tositarinaan perustuva urheiluelokuva, joka on toteutettu suurta suosiota nauttineen kirjan pohjalta. Moneyball on vauhdikas tarina baseball-joukkueen valmentajasta, joka käänsi firman talouden ympäri. Elokuvan pääosassa nähdään nimekkäiden näyttelijöiden lista, mukaan lukien Brad Pitt, Jonah Hill sekä Peter Brand.

Julkaistu: 2011

IMDB-arvostelu: 7,6

4. Dogtown and Z-Boys

Pieni ryhmä kalifornialaisia surffareita kääntää koko skeittiskenen päälaelleen anarkistisella otteellaan. Dogtown and Z-Boys on loistava esimerkki siitä, että dokumentit eivät todellakaan ole tylsiä. Mikä parasta – kaikki tässä elokuvassa nähty on totisinta totta.

Tämän listauksen elokuvista ehdoton skeittareiden must see -dokumentti.

Julkaistu: 2001

IMDB-arvostelu: 7,7

3. Hymyilevä mies

Hymyilevä mies on Juho Kuosmasen ohjaama draamaelokuva, joka kertoo suomalaisesta nyrkkeilijä Olli Mäestä. Elokuva toteutettiin suomalais-ruotsalais-saksalaisena yhteistuotantona, ja se palkittiin Cannesin elokuvajuhlilla Un certain regard -palkinnon.

Elokuvan juoni huipentuu maailmanmestaruusotteluun Helsingin olympiastadionilla vuonna 1962. Mäki häviää ottelun Davey Moorea vastaan, mutta kommentoi ottelun jälkeen tämän olleen hänen elämänsä onnellisin päivä.

Julkaistu: 2016

IMDB-arvostelu: 7,2

2. Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby

Will Ferrell ja John C Reilly nähdään hulvattomina ja ei-niin-fiksuina NASCAR-kuskeina tässä vuoden 2006 komediapätkässä. Puupäisiä vitsejä riittää alkumetreiltä lopputeksteihin mutta elokuvassa on myös vakava puoli: Ricky Bobby puolustaa asemaansa nenäkkään F1-kuljettajan tavoitellessa hänen paikkaansa voittajan korokkeella.

Huoletonta katsottavaa!

Julkaistu: 2006

IMDB-arvostelu: 6,6

1. The Battered Bastards of Baseball

Näyttelijä Kurt Russell on monille tuttu, mutta tässä elokuvassa esitellään nuori baseballinpelaaja-Kurt sekä hänen isänsä Bing. Isä-Russell oli ammattilaisnäyttelijä, joka päätti uransa loppuvaiheilla perustaa oman baseball-joukkueen. Tämä elokuva on tarina syrjäytyneistä yksilöistä, joita Russell värväsi pelaamaan Portland Mavericks -joukkueeseensa.

Julkaistu: 2014

IMDB-arvostelu: 8,0

Katso myös parhaat vedonlyöntibonukset 200€ asti täältä ->

Bio

Jussi on Vedonlyontiyhtiot.comin sisällöntuottaja ja toimittaja. Jussilla on kokemusta rahapelialalta jo vuodesta 2010 saakka ja hänen erikoisosaamistaan ovat kansainväliset vedonlyöntisivustot sekä nettikasinot. Jussi on työskennellyt mm. Unibet ja Bet365 vedonlyöntiyhtiöiden palveluksessa. Vedonlyontiyhtiot.comin tiimiin Jussi liittyi vuonna 2018. Ota yhteyttä: jussi.alanen@vedonlyontiyhtiot.comLue lisää

Viimeisimmät artikkelit

veikkausvihjeet

Huhtikuun uutuudet sivustollamme

Lisäsimme huhtikuussa sivuillemme useita uusia vedonlyöntisivustoja, joista jokainen tarjoaa uusille asiakkaille hyviä vedonlyöntibonuksia.

10.04.2024
vedonlyontiyhtiot.com

Valioliigasta putoavat joukkueet – kertoimet

Valioliigan kausi 2023/2024 on ylittänyt jo puolivälin krouvin ja nyt on aika tarkastella vedonlyöntikertoimia Valioliigasta mahdollisesti putoavien joukkueiden osalta.

19.02.2024
vedonlyöntibonuksen-kierrätys

Top 5 veikkausbonukset juuri nyt

Vedonlyontiyhtiot.comin ylläpito on käynyt alkuvuoden 2024 aikana läpi yli 30 uutta veikkausbonusta, joista valitsimme lukijoillemme tämän hetken top 5 parhaat veikkausbonukset!

16.02.2024
arrow-scroll