14 loka 2023 · 3 minuuttia

Vedonlyönnin psykologia – Miten käännät sen hyödyksesi

Vedonlyönti on yhdistelmä taitoa ja tuuria, mutta myös psykologialla on erittäin iso vaikutus vedonlyönnissä menestymiseen.

Vedonlyontiyhtiot

Tässä artikkelissa käsittelemme vedonlyönnin psykologiaa ja yleisiä harhoja vedonlyöntiin liittyen. Ymmärtämällä vedonlyönnin psykologiaa, voit kääntää sen paremmin hyödyksesi ja kenties voittaa vedonlyöntisivustoilta helpommin.

Artikkeli tiivistetysti:

Pelurin harhaluulo (Gambler's fallacy)

Pelurin harhaluulo, eli Gambler's fallacy, on yksi yleisimmistä psykologisista kompastuskivistä vedonlyönnissä.

Esimerkki: kolikkoa on heitetty ilmaan viisi kertaa peräkkäin ja lopputulos on ollut kruuna jokaisella kerralla. Pelurin harhaluulossa olettaisit, että seuraava heitto on varmasti klaava.

Tämä ajatusmalli juontaa juurensa uskosta, että lyhyen aikavälin tapahtumat vaikuttaisivat pitkän aikavälin todennäköisyyksiin. Todellisuudessa jokainen kolikonheitto on kuitenkin yksittäinen tapahtuma, johon eivät vaikuta aiemmat tapahtumat.

Tätä harhaluuloa voi nähdä myös esimerkiksi jalkapallovedonlyönnissä. Jos joukkue on hävinnyt viisi ottelua peräkkäin, saattaa moni olettaa automaattisesti, että seuraava ottelu päättyy voittoon, koska ”huono tuuri ei voi jatkua loputtomiin”. Tai saatat vaihtoehtoisesti uskoa, että joukkue häviää myös kuudennen ottelunsa koska se on hävinnyt viisi aiempaa otteluaan.

Tämä ajattelu on kuitenkin virheellistä, ja jokainen ottelu tulisi arvioida aina erillisenä tapahtumana. 

Vältä pelurin harhaluulo näin:

Analysoi jokainen kohde yksittäisenä tapahtuma. Tee taustatyö, tutki tilastoja ja laske otteluun omat odotusarvot. Älä keskity aiempiin tapahtumiin tai siihen, mitä mediassa tai muualla sanotaan. Kun opit tunnistamaan pelurin harhaluulot, voit lyödä vetoja rationaalisesti ilman taikauskoa tai olettamuksia. Pidä myös tarkkaa kirjaa kaikista vedoistasi, jotta voit huomata mahdolliset ajatteluharhat helpommin.

”Arvioi jokainen pelikohde objektiivisesti ja älä anna historian vaikuttaa tuleviin tapahtumiin”

legendplay-bonus

Vahvistusharha voi johtaa harhaan

Vahvistusharha on ihmismielen taipumus suosia ja huomioida sellaista tietoa, joka tukee jo olemassa olevia uskomuksia tai ennakkokäsityksiä. Tämä tarkoittaa sitä, että saatat ensin luoda mielipiteesi jostain asiasta, jonka jälkeen alat etsimään yksinomaan tietoa, joka tukee jo valmista mielipidettäsi.

Vedonlyönnissä tämä voi tarkoittaa, että saatat kiinnittää huomiota vain sellaisiin tilastoihin ja analyyseihin, jotka tukevat alkuperäistä vedonlyöntipäätöstäsi. Jättäen samalla huomioimatta informaation, joka saattaisi kyseenalaistaa tekemäsi päätöksen.

Saatat esimerkiksi uskoa vahvasti tietyn joukkueen vierasvoittoon, jonka jälkeen alat etsiä tietoa, joka tukee näkemystäsi. Tämä voi koskea esimerkiksi tilastojen yliarviointia ja joukkueen loukkaantumistilanteen huomiotta jättämistä.

Vältä vahvistusharha näin:

  1. Hae tietoa monipuolisesti. Kun teet taustatyön vetokohteisiin, käytä hyödyksesi useita eri lähteitä ja näkemyksiä. Tämä auttaa tunnistamaan ja välttämään vahvistusharhaa.
  2. Ajattele kriittisesti. Kyseenalaista jatkuvasti omat olettamuksesi. Miksi uskot tiettyyn lopputulokseen? Onko olemassa todisteita, jotka puoltavat toista näkemystä?
  3. Päiväkirjan pitäminen. Kirjaa ylös perustelut vedoillesi. Palaa näihin merkintöihin ajoittain ja vertaa niitä todellisiin tuloksiin. Voit luoda esimerkiksi yksinkertaisen Google sheets-kirjanpidon.
  4. Keskustele muiden kanssa. Jakamalla ajatuksesi ja vedonlyöntistrategiasi muiden vedonlyöjien kanssa voit saada uusia näkökulmia ja tietoa, jota et ehkä itse ollut huomioinut.
  5. Opi virheistä. Kun huomaat tehneesi vedon vahvistusharhan perusteella, älä ylireagoi tai lannistu. Käytä sitä oppimiskokemuksena ja kehitä huomioi virheesi jatkossa.

”Kun valitset pelikohdetta, etsi siihen tietoa monipuolisesti eri lähteistä. Älä usko vain yhden tai kahden lähteen näkeymykseen kohteesta”

Joukkopsykologia vedonlyönnissä

Joukkopsykologia tarkoittaa sitä, kuinka yksittäiset ihmiset toimivat osana suurempaa ryhmää ja miten ryhmädynamiikka vaikuttaa yksilöiden päätöksiin. Vedonlyönnissä tämä voi näkyä esimerkiksi ns. ”varmoissa vedoissa”, joita vedonlyöntivaikuttajat mainostavat sosiaalisessa mediassa. Tosiasiassa varmoja vetoja ei ole olemassa, mutta ryhmäpsykologia ajaa monet lyömään vetoja siitä huolimatta isoilla summilla.

Useat vedonlyöjät luottavat suosittuihin vedonlyöntipersooniin tai vedonlyöntivihjeisiin ilman, että he arvioivat itse pelikohdetta kriittisesti. Tämä voi johtaa siihen, että vedot eivät perustu objektiiviseen tietoon, vaan pelkästään yleiseen mielipiteeseen. Vältä joukkopsykologian ansaa ja ”hypeä” ja tee aina omat vetopäätöksesi muiden mielipiteistä välittämättä.

Menetetyn rahan virhepäätelmä

Menetyn rahan virhepäätelmä (sunk cost fallacy) tapahtuu, kun jatkat samojen tappiollisten vetojen lyömistä, vaikka odotusarvot tulisi laskea jokaiseen tapahtumaan aina uudelleen.

Tämä johtuu yleensä siitä, että olet saattanut jo käyttää paljon aikaa, rahaa ja energiaa vedon analysointiin ja samojen vetojen vetämiseen. Tästä johtuen vedon muuttaminen voi tuntua vaikealta.

Todellisuudessa aiemmin tehdyillä panostuksilla ei pitäisi olla vaikutusta tuleviin päätöksiin, koska et voi saada menetettyä panosta enää takaisin.

Pyri siis aina huomioimaan yksittäisen vedon todelliset odotusarvot, äläkä anna aiempien voittojen tai tappioiden vaikuttaa päätöksiisi.

”Kun vetosi on tappiollinen, ota taukoa ja analysoi seuraavan tapahtuman odotusarvot objektiivisesti”

Käytä bonuksia harkiten

Veikkausbonukset ovat yksi parhaista lisäeduista nettivedonlyönnissä, mutta ne voivat auttaa joskus myös ongelmia. Bonus kasvattaa pelikassaasi, mutta tämä saattaa johtaa sellaisten vetojen asettamiseen, joita et olisi muuten lyönyt. Isompi pelikassa nimittäin houkuttelee ottamaan isompia riskejä ja pelaamaan enemmän, kuin pelaisit normaalisti. Bonuksia hyödyntäessä suosittelemme lukemaan Vedonlyontiyhtiot.comin oppaita bonuksilla pelaamiseen ja välttämään tilttauksia ja muita yleisiä virheitä.

Lue myös: Miksi järjestelmävedot eivät ole kannattavia?

Bio

Jussi on Vedonlyontiyhtiot.comin sisällöntuottaja ja toimittaja. Jussilla on kokemusta rahapelialalta jo vuodesta 2010 saakka ja hänen erikoisosaamistaan ovat kansainväliset vedonlyöntisivustot sekä nettikasinot. Jussi on työskennellyt mm. Unibet ja Bet365 vedonlyöntiyhtiöiden palveluksessa. Vedonlyontiyhtiot.comin tiimiin Jussi liittyi vuonna 2018. Ota yhteyttä: jussi.alanen@vedonlyontiyhtiot.comLue lisää

Viimeisimmät artikkelit

digitaalinen-lompakko

Digitaalinen identiteettilompakko käyttöön vedonlyönnissä

Vedonlyöntimaailmassa uusia innovaatioita kehitellään tiheään tahtiin. Eräs merkittävimmistä mullistuksista viime vuosien aikana on ollut rekisteröintivapaa vedonlyönti, mutta nyt markkinoilla puhaltaa jälleen uudet tuulet.

06.06.2024
Vedonlyontiyhtiot

Suomen rahapelilisenssi saapuu – näin se vaikuttaa vedonlyöntisivustoihin

Suomessa siirrytään rahapelaamisen lisenssijärjestelmään viimeistään vuoden 2026 alussa. Enää kyse ei ole pelkästä spekuloinnista, vaan asia on kirjattu hallitusohjelmaan.

01.06.2024
veikkausvihjeet

Huhtikuun uutuudet sivustollamme

Lisäsimme huhtikuussa sivuillemme useita uusia vedonlyöntisivustoja, joista jokainen tarjoaa uusille asiakkaille hyviä vedonlyöntibonuksia.

10.04.2024
arrow-scroll