14 maalis 2022 · 3 minuuttia

Valmentajan vaihdos joukkueurheilussa – vaikuttaako se tuloksiin ja vedonlyöntiin?

Valmentajan Vaihdos Vedonlyönti

Viime vuosina etenkin jalkapallossa joukkueiden valmentajat ovat vaihtuneet tiuhaan. Tätä nykyä seurojen omistajat ja puheenjohtajat ovat tulosten suhteen varsin malttamattomampia, eikä valmentajalle enää anneta vuosikausia tulosten saavuttamiseksi. Meininki on raaka: tulos tai ulos!

Tavallisesti valmentaja päätyy vaihtoon viimeistään siinä vaiheessa, kun joukkuetta uhkaa putoaminen liigasta. Täysin kevein perustein valmentajaa ei silti hylätä, sillä tästä aiheutuu omistajille tavallisesti merkittäviä kuluja. Vanha valmentaja pitää maksaa ulos, uusi sisään ja lisäksi samassa yhteydessä on usein luvassa kalliita pelaajavaihdoksia.

Urheiluseurojen valmentajavaihdoksilla voi olla merkittävää vaikutusta myös vedonlyöntisivustojen niille myöntämiin kertoimiin. Lue artikkelistamme lisätietoa valmentajavaihdoksista tämän päivän urheilumaailmassa!

Aikaisemmin valmentajille annettiin aikaa

Ennen 2000-lukua urheilumaailma oli valmentajille armollisempi: tulosten saavuttamiseen annettiin aikaa ja rahaa. Valmentaja ei lentänyt heti ensimmäisen epäonnistuneen kauden päätteeksi vaihtopenkille.

Yksi historian tunnetuimmista esimerkeistä on Sir Alex Ferguson, jonka Manchester United nimitti päävalmentajakseen vuonna 1986. Skottimiehellä ei ollut vahvoja näyttöjä, mutta mahdollisuus päätettiin antaa.

Ensimmäisten vuosien aikana Ferguson ei saanut aikaan tuloksia, mutta lopulta odotus palkittiin: kuusi vuotta myöhemmin Ferguson johdatti joukkueensa voittoon ja tätä seurasi ylivoimainen dominointijakso. Yhä edelleen Fergusonia pidetään yhtenä historian parhaista jalkapallovalmentajista.

Myös Arsenalin valmentaja Arsene Wenger sai rutkasti aikaa joukkueen tulosten parantamiseen. Wengerin valmennusfilosofiaan kuuluivat olennaisesti keskittyminen ravintoon ja urheilijoiden yleiskuntoon. Kuten arvata saattaa, tällaisilla lähestymistavoilla tuloksia ei saavuteta hetkessä.

Vielä 90-luvulla joukkueet pestasivat valmentajia pitkäaikaisiin työsuhteisiin. 2000-luvulla tilanne muuttui merkittävästi ja seurojen omistajat alkoivat vaativa tuloksia entistä nopeammin. Nykyisin ei ole lainkaan harvinaista, että valmentaja saa lähtöpassit jo yhden epäonnistuneen kauden jälkeen.

Jalkapallo on nykyisin miljardöörien leikkikenttä

Vuonna 2003 jalkapallomaailmassa tapahtui merkittävä muutos, kun venäläistaustainen oligarkki Roman Abramovitš tuli jalkapalloseura Chelsean pääomistajaksi. Tämän ansiosta joukkueen käyttöön tuli lähes loputtomasti rahaa ja resursseja.

Yksi ensimmäisistä asioista oli, että Abramovitš palkkasi joukkueen valmentajaksi Jose Mourinhon. Itsevarma Mourinhon ilmoitti, että Chelsea voittaisi Valioliigan kyseisellä kaudella. Joukkueeseen hankittiin lukuisia tähtipelaajia ja Chelsea sai osakseen loputtomasti huomiota.

Samaan aikaan vedonlyönti netissä oli kasvattamassa merkittävästi suosiotaan. On sanomattakin selvää, että tapahtumat Chelseassa ja Mourinhon loputon uho vaikutti joukkueen vedonlyöntikertoimiin. Tulosvetoja tehtiin joukkueen menestyksen puolesta ennätyksellinen määrä.

Vedonlyöntiyhtiöiden veikkaukset osuivat oikeaan: seuraavien kahden vuoden aikana Chelsea hallitsi Valioliigaa ylivoimaisesti. Kaikkiaan Mourinhon aikakaudella Chelsea saavutti kolme Valioliigan mestaruutta ja monia muita voittoja.

Mourinhon jälkeen ohjat Chelseassa otti Luiz Felipe Scolari. Mukaan houkuteltiin jälleen paljon uusia tähtipelaajia ja tilanne näytti valoisalta – kunnes jo seuraavana vuonna Scolari erotettiin valmentajan pestistä pokaalittoman kauden pääteeksi. Samalla vedonlyöntiyhtiöt reagoivat nopeasti Chelsean kertoimissa.

Tämän tapauksen johdosta yhä useammat jalkapallovalmentajat alkoivat pelätä työpaikkansa puolesta. Miljardööri Abramovitš näytti esimerkkiä muille urheiluseurojen loputtoman rikkaille omistajille, että valmentajia voi vaihtaa kuin sukkia.

Kun uusi valmentaja ei onnistu?

Tätä nykyä esimerkiksi Valioliigassa liikkuu suuremmat rahat kuin koskaan aikaisemmin. Omistajilleen maailmanluokan urheiluseurat voivat olla todellisia kultakaivoksia, mikäli menestystä tulee toiveiden mukaisesti. Tämä luo valmentajille kohtuuttoman kovia paineita ja vaikeuttaa myös vedonlyöntimarkkinoita.

Nykyisin ei ole lainkaan poikkeuksellista, että valmentaja saa vaihtua seuran johdosta jo yhden menestyksettömän kauden jälkeen. Tämä on luonnollisesti ongelmallista, sillä nykytilanteessa 90-luvulta tutut pitkäjänteiset valmennusmetodit eivät tule kuuloonkaan. Valmentajien on pystyttävä ihmetekoihin hetkessä.

Samalla vedonlyöntioperaattoreiden on pyrittävä arvioimaan ilman varsinaisia näyttöjä, mihin kukakin valmentajan pystyy lyhyessä ajassa. Samassa yhteydessä pelaajille tarjotaan markkinointimielessä mitä erikoisimpia vedonlyöntibonuksia.

Myöhemmin jalkapalloseura Chelsean päävalmentajaksi palkattiin entinen pankkiiri Maurizzio Sarri. Toivottua tulosta ei tullut, ja Sarri sai väistyä vaihtopenkille heti ensimmäisen kauden jälkeen. Samalla tavalla kävi myös Marco Silvalle Evertonissa, joka sai väistyä ensimmäisen kauden jälkeen.

Valmentajan vaihtaminen ei ole urheiluseuralle yksinkertainen asia. Se aiheuttaa aina stressiä ja pelaajat joutuvat mukautumaan uudenlaisiin valmennusmetodeihin. Tämä puolestaan tekee markkinoiden ennustamisesta vedonlyöntiyhtiöille hankalaa, sillä lähtökohtaisesti urheilumaailmaa ennustetaan perustuen historiaan. Kun historiaa ei ole, on ennustaminen tavattoman vaikeaa.

Yhteenveto – valmentajavaihdoksen vaikutus vedonlyöntiin

Valmentajanvaihdoksella on aina merkittäviä vaikutuksia urheiluseuran toimintaan ja suoriutumiseen. Puolestaan kaikki mikä vaikuttaa olennaisesti seuran toimintaan, vaikuttaa myös vedonlyöntimarkkinoihin. 

Tänä päivänä vedonlyöntiyhtiöiden (sekä vedonlyöjien) on yhä hankalampaa ennustaa, mitkä joukkueet tulevat pärjäämään. Valmentajavaihdoksella voi olla radikaaleja muutoksia joukkueen suoriutumiseen tulevalla kaudella riippumatta siitä, mikä on ollut lopputulos edeltävällä kaudella.

Jalkapallon vedonlyönti on yksi suurimmista tulonlähteistä vedonlyöntiyhtiöille. Nykyisin valmentajat vaihtuvat esimerkiksi Valioliigassa niin tiuhaan tahtiin että jokainen kausi voi tuoda tullessaan täysin uudenlaisen asetelman. Muutamilla vedonlyöntisivustoilla voit jopa veikata, kuka valmentajista saa lähteä seuraavaksi!

Vedonlyöjän näkökulmasta on syytä tehdä taustatyö jokaisella kaudella huolellisesti, sillä historiankirjoista lopputuloksia on vaikeaa ennustaa. Toisaalta pirstaleinen markkina tarjoaa vedonlyöjille myös mahdollisuuden loistaviin virhekertoimiin, sillä ennustaminen on aivan yhtä vaikeaa myös vedonlyöntiyhtiöille.

Bio

Jussi on Vedonlyontiyhtiot.comin sisällöntuottaja ja toimittaja. Jussilla on kokemusta rahapelialalta jo vuodesta 2010 saakka ja hänen erikoisosaamistaan ovat kansainväliset vedonlyöntisivustot sekä nettikasinot. Jussi on työskennellyt mm. Unibet ja Bet365 vedonlyöntiyhtiöiden palveluksessa. Vedonlyontiyhtiot.comin tiimiin Jussi liittyi vuonna 2018. Ota yhteyttä: jussi.alanen@vedonlyontiyhtiot.comLue lisää

Viimeisimmät artikkelit

veikkausvihjeet

Huhtikuun uutuudet sivustollamme

Lisäsimme huhtikuussa sivuillemme useita uusia vedonlyöntisivustoja, joista jokainen tarjoaa uusille asiakkaille hyviä vedonlyöntibonuksia.

10.04.2024
vedonlyontiyhtiot.com

Valioliigasta putoavat joukkueet – kertoimet

Valioliigan kausi 2023/2024 on ylittänyt jo puolivälin krouvin ja nyt on aika tarkastella vedonlyöntikertoimia Valioliigasta mahdollisesti putoavien joukkueiden osalta.

19.02.2024
vedonlyöntibonuksen-kierrätys

Top 5 veikkausbonukset juuri nyt

Vedonlyontiyhtiot.comin ylläpito on käynyt alkuvuoden 2024 aikana läpi yli 30 uutta veikkausbonusta, joista valitsimme lukijoillemme tämän hetken top 5 parhaat veikkausbonukset!

16.02.2024
arrow-scroll